НОВИНИ


Депутатите окончателно приеха бюджета за догодина

0 4025 21.12.2023
Депутатите окончателно приеха бюджета за догодина

Народното събрание окончателно прие на второ четене бюджета за 2024 г. Гласуването на текстовете беше на три заседания тази седмица, като първото беше извънредно – в понеделник.


Като “исторически” определи бюджета председателят на ресорната комисия в НС Йордан Цонев. По думите на финансовия министър Асен Василев план-сметката е трудна за изпълнение, но всеки разход е записан ред по ред и на месечна база капиталовата програма може да бъде следена.

 

Това е първият път от няколко години, в който бюджетът се приема навреме - досега заради политическата криза и липсата на редовно правителство новата година започваше със стар бюджет. 

 

План-сметката предвижда 3.2% ръст на БВП и продължаващ спад на инфлацията до близо 5%. 





За първи път в бюджета има и списък с конкретни инвестиционни проекти за общините - тема, която за малко да разтърси управляващото мнозинство и накара опозицията да се притесни за начина, по който тези средства се разпределят. Целта е обаче да се осигури прозрачност при разходването на бюджетите, които ще бъдат за конкретни програми. 

 

Гласувани бяха още около 200 млн. лева, в които са предвидени пари за създаване на фонд “Стефан Стамболов” за финансиране на обучение на българите в чужбина при условие, че след това се върнат да работят в България, бяха отпуснати 68 млн. лева за сектор култура, средства за център за киберсигурност в ДАНС и др.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама