НОВИНИ


Стрелба в Карловия университет в Прага. Има убити и ранени

4 4123 21.12.2023
Стрелба в Карловия университет в Прага. Има убити и ранени

Чешката полиция съобщи, че при стрелба в центъра на Прага са загинали неуточнен брой хора, а десетки други са ранени. По информация на местни медии загиналите са най-малко 11 души. Девет са тежко пострадали. Има и други ранени. Спасителните служби посочват, че броят на жертвите може да се промени. Световните медии съобщават за масова стрелба във Философския факултет на Карловия университет. Площад "Ян Палах" е отцепен от тежко въоръжени полицаи. 


В социалните мрежи беше пуснат призив на полицията гражданите да не напускат домовете си. В първите часове след стрелбата властите не можаха да кажат колко са жертвите и дали извършителя е един. 





Граждани снимаха мъж в черно на една от терасите на университета. Според очевидци това бил стрелеца. Операцията на полицията продължава, смята се че в сградата на университета още има студенти, барикадирани по стаите. 

 

Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан заяви пред чешката обществена телевизия, че лицето, открило огъня, е мъртво. Ракусан заяви, че на мястото на инцидента няма друг стрелец и няма непосредствена допълнителна опасност, но призова хората да сътрудничат на полицията, предаде "Асошиейтед прес". 


Философският факултет на Карловия университет, който се намира на площада, е евакуиран, съобщи кметът на Прага Бохуслав Свобода.


От полицейското управление съобщиха, че площадът е бил отцепен. То призова хората да напуснат и околните улици и да останат вътре.


Яна Постова, говорителка на пражката спасителна служба, потвърди, че много хора са ранени, но не даде подробности.

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама