НОВИНИ


Мартин Димитров: През 2024-а България няма да е на последно място по доходи в Европейския съюз

13 4350 21.12.2023
Мартин Димитров: През 2024-а България няма да е на последно място по доходи в Европейския съюз
Мартин Димитров

България е на второ място по реален растеж на доходите в Европейския съюз за 2022-а година. Това заяви народният представител Мартин Димитров от “Продължаваме Промяната - Демократична България” в ефира на “Нова телевизия”. Той допълни, че през настоящата 2023-a преките инвестиции в страната ни са нараснали рекордно за последните 10-12 години.


Представителят на “Да, България” уточни, че именно липсата на достатъчно инвестиции се е превърнала в причина за изоставането ни от Румъния. Според посочената статистика през последните 12 години България е догонвала средноевропейските доходи средно с 1% годишно, докато северните ни съседи са се справяли два пъти по-добре. По отношение на гласувания в пленарна зала държавен бюджет за 2024-а година Димитров заяви, че докато ПП-ДБ управлява, няма да се вдигат данъците.

 

“Със зъби и нокти ще се борим срещу идеите за данъчна хармонизация. Има големи европейски страни, които казват: “Не ни харесват ниските данъци в България. Това ни се струва нечестна конкуренция!” Не е вярно. Това не е нечестна конкуренция и ние ще направим всичко възможно и ще запазим по-ниските данъци”, обеща Димитров. Според него България трябва да направи коалиция в Европейския съюз, която да възпира идеите на по-големите държави за повече бюрокрация и данъчна хармонизация.

 

Депутатът уточни още, че благодарение на финансовата политика на правителството бюджетният дефицит на България ще бъде под 3% още в края на 2023-а. Той напомни, че по-рано през годината служебното правителство на президента Радев е предложило бюджетен дефицит от 6.4%.

 

“В предложението на служебното правителство се казваше, че трябва да вдигнем всички данъци иначе няма спасение. Това беше преди няколко месеца. Нищо от тези предложения не се случи. Най-голямата опасност бюджетният дефицит и данъците да бъдат поставени под съмнение е да дойде отново служебен кабинет на Радев, който много бързо за 1-2 месеца докарва нещата под риск заради лоша събираемост”, подчерта Димитров.

 

Финансистът заяви още, че за първи път в историята на България капиталовите проекти в бюджета са публични.
“Това наистина е безпрецедентно. Това дава възможност за много повече медиен и обществен контрол на потенциални корупционни практики. Досега имаше само една обща сума в бюджета за капиталови разходи, без да е ясно какво има вътре”, заключи Димитров.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама