НОВИНИ


Умря надеждата за "Оскар" за "Уроците на Блага"

3 13010 21.12.2023
Умря надеждата за
Кадър от филма

Въпреки  наградите от няколко престижни фестивала и радушния прием от американската критика "Уроците на Блага" отпадна от състезанието за най-добър международен филм.


 Така Стефан Командарев не успя да повтори постижението си (единствено от този род за българското кино) от 2010 г., когато "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" бе сред 9-те в т.нар. шортлист, от който финално се избират петте номинирани в категорията. От две години насам шортлистът е разширен до 15 филма, но това не се оказа достатъчно за български успех.

 

Сред заглавията, сред които американската Академия за филмови науки и изкуства ще избира най-добрият неамерикански филм на изминалата година, са очакваните фаворити на Германия ("Учителската стая"), Франция ("Страсти в кухнята"), Италия ("Аз, капитан"), Финландия ("Паднали листа"), Дания ("Обетована земя"), Испания ("Общество на снега"), Япония ("Перфектни дни" на Вим Вендерс), Украйна ("20 дни в Мариупол"), но също и предложенията на Армения, Бутан, Исландия, Мексико, Тунис, Мароко.

 

Номинациите за "Оскар" 2024 ще бъдат обявени на 24 януари, а 96-ите Академични награди ще се връчат на 10 март.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама