НОВИНИ


От днес депутатите са в коледна ваканция

4 4169 22.12.2023
От днес депутатите са в коледна ваканция

Депутатите излизат от днес в коледна ваканция. Според правилника за работа на парламента Народното събрание е във ваканция от 22 декември до 10 януари.


"Светли празници, много здраве и успешна 2024 г. благодаря ви", обърна се към народните представители председателят на парламента Росен Желязков и закри заседанието вчера.

 

В последния ден от работата си, преди ваканцията, депутатите гласуваха окончателно държавния бюджет за 2024 г.

 

Гласуването на текстовете беше на три заседания тази седмица, като първото беше извънредно – в понеделник.




Като “исторически” определи бюджета председателят на ресорната комисия в НС Йордан Цонев. По думите на финансовия министър Асен Василев план-сметката е трудна за изпълнение, но всеки разход е записан ред по ред и на месечна база капиталовата програма може да бъде следена.

 

План-сметката предвижда 3.2% ръст на БВП и продължаващ спад на инфлацията до близо 5%. 

 

За първи път в бюджета има и списък с конкретни инвестиционни проекти за общините - тема, която за малко да разтърси управляващото мнозинство и накара опозицията да се притесни за начина, по който тези средства се разпределят. Целта е обаче да се осигури прозрачност при разходването на бюджетите, които ще бъдат за конкретни програми. 

 

Гласувани бяха още около 200 млн. лева, в които са предвидени пари за създаване на фонд “Стефан Стамболов” за финансиране на обучение на българите в чужбина при условие, че след това се върнат да работят в България, бяха отпуснати 68 млн. лева за сектор култура, средства за център за киберсигурност в ДАНС и др.

 

По-рано през седмицата - на 20 декември, на трето четене в пленарна зала бяха приети промените в Конституцията. Гласуването бе поименно със ставане от място. Промените бяха приети окончателно със 165 гласа “за”, 71 “против”.




С промените се ограничат правомощията на главния прокурор в съдебната власт и тези на президента при съставяне на служебни правителства. Според измененията председателят на ВКС вече не може да става служебен премиер. Така остава възможността той да бъде избран сред председателя на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник. Висшият седъбен съвет пък беше разделен на две - прокурорски и съдийски съвет. 

 

ФрогНюз
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама