НОВИНИ


Събитие от Русия "вдъхновило" стрелеца от Прага да убие десетки души

5 6328 22.12.2023
Събитие от Русия

Правителството на Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур в памет на 14 души, убити от 24-годишен студент, който според съобщенията е публикувал тревожни послания онлайн преди нападението и може би е бил вдъхновен от стрелбата в училище в Русия преди две седмици.


При стрелбата в Карловия университет в центъра на Прага бяха ранени и 25 души, от които 10 сериозно. Това е най-тежката масова стрелба в страната и една от най-тежките в Европа.

 

"Чешката република никога не е преживявала подобен акт", заяви чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан малко след стрелбата на 21 декември, като добави, че няма индикации стрелбата да е свързана с международен тероризъм.

 

Началникът на полицията Мартин Вондрашек заяви, че стрелецът, най-вероятно е починал от самоубийство. Не е ясно дали смъртта му е включена в броя на загиналите, който е 14 души.



"Преди малко бях на мястото на ужасяващото престъпление, видях огромен арсенал от оръжия и боеприпаси в сградата на факултета", заяви полицейският началник. "Ако не беше бързата намеса на полицията, жертвите щяха да са в пъти повече".

 

Вондрашек заяви, че полицията смята, че стрелецът е убил баща си в родния си град Хостун, западно от Прага, по-рано през деня и че е планирал да се самоубие.

 

Той добави, че полицията разследва дали стрелецът, който е законен притежател на оръжие, е същият нападател, който на 15 декември уби 32-годишен мъж и 2-месечната му дъщеря в парк в Прага.


Чешките медии съобщават, че преди стрелбата в университета стрелецът е публикувал съобщения в Telegram, в които се споменава за стрелба в училище в руския град Брянск на 7 декември, при която 14-годишно руско момиче открива огън с пушка по съучениците си, убива 13-годишно момиче и ранява няколко други, след което обръща оръжието срещу себе си и се самоубива, пише англоезичното централно издание на "Свободна Европа", което е базирано именно в Прага - на около 6 км. от Карловия университет.


В съобщенията се казва, че полицията сега проверява негови публикации в социалните мрежи, включително друга, в която той казва, че мрази света и иска да остави колкото се може повече болка в него.




"Всички просто ме мразеха, мразят ме и ще ме мразят. Не ми пука, защото това е взаимно", казва той в публикация в Telegram, според чешките медии.


Органите на реда разследват дали насилствените съобщения на руски език, публикувани в Telegram под името Давид Козак, са свързани със стрелеца, добави полицейският началник. В едно от съобщенията се казва, че вдъхновение са дали две масови стрелби в Русия - тази през този месец в училище в Брянск близо до границата с Украйна и втората през 2021 г. в Казан, столицата на руската област Татарстан.


"Много ме вдъхнови Алина... много", се казва в съобщение, публикувано на 10 декември, три дни след като 14-годишното руско момиче Алина Афанаскина откри огън по съучениците си, убивайки двама от тях, с пушка в Брянск. Но съобщението продължава: "Тя със сигурност не е убила достатъчно. Ще се опитам да поправя това".


Масовите стрелби са рядкост в Европа, но през тази година имаше поне още три такива. През март въоръжен мъж в германския град Хамбург застреля шестима души и рани осем, преди да се самоубие.


Другите две бяха извършени в Сърбия в рамките на една седмица през май. 13-годишно момче застреля осем съученици и охранител в училище в Белград. Два дни по-късно въоръжен мъж уби осем души и рани 14 други в село близо до сръбската столица.

 

Президентът на Чехия Петър Павел заяви, че е "шокиран" от случилото се и поднесе съболезнования на близките на жертвите, както и лидерите на Германия, Франция, Словакия, Европейския съюз и Израел.


Белият дом заяви, че Съединените щати са готови да окажат необходимата подкрепа на Чешката република.




"Федералните власти са в контакт с чешките власти в хода на разследването на този инцидент и ние сме готови да предоставим допълнителна подкрепа при необходимост", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.


Украинският президент Володимир Зеленски също реагира с шок и тъга.


"Изразявам искрените си съболезнования на семействата на жертвите и пожелавам на ранените бързо възстановяване, заяви той на X, бившия Twitter.


Стрелбата е станала в сградата на катедрата по философия на Философския факултет на Карловия университет, намираща се на площад "Ян Палах", което предизвика паника в целия център на Прага.


Снимка, която се разпространи в социалните мрежи, показва група от осем студенти, които са се покатерили през прозорците, за да се скрият на перваза на сградата на около пет етажа.


Преподавателят в университета Сергей Медведев потвърди пред "Свободна Европа", че преподавателите и студентите са получили съобщения по електронната поща, в които са били инструктирани да останат барикадирани в класните си стаи и да изключат осветлението, за да се предпазят от стрелеца, който по това време се е намирал в сградата.

 

Медведев разказа, че е изнасял лекция, когато той и студентите му започнали да чуват викове и сирени. Когато погледнали през прозореца и видели, че улиците са отцепени, а мостът е празен, те се барикадирали в класната стая, докато пристигнат специалните сили.


Всички студенти, които били с него, се измъкнали благополучно, каза той, но на излизане видели "ужасна" сцена, която включвала кръв по стълбището и носилки, на които изглежда имало тела.


"Не знаехме какво се случва... и как ще свърши", казва ученичката Лиза Чухарова пред "Current Time", описвайки как тя и съучениците ѝ се барикадирали в аудиторията в продължение на 40 минути, докато не дошли специалните сили и не им казали да излязат с вдигнати ръце.



"Навсякъде имаше твърде много кръв и носилки наоколо", каза тя и добави, че служителите на спешна помощ са били на разположение, за да окажат психологическа подкрепа на тези, които са имали нужда от нея, заедно с чай и метални покривала, за да се стоплят.


"Те казват, че всичко ще бъде наред", каза тя.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама