НОВИНИ


Самоков, Банско, Велинград, Върбица и Смолян си имат нови високопроходими линейки

1 8135 22.12.2023
Самоков, Банско, Велинград, Върбица и Смолян си имат нови високопроходими линейки
БГНЕС

У нас пристигат 5 нови високопроходими линейки. Доставката е част от проекта за модернизиране на спешната помощ. Линейките ще бъдат използвани от спешните медици в Самоков, Банско, Велинград, Върбица и Смолян.


Министерството на здравеопазването е бенефициент по европейска оперативна програма. Стойността на проекта е близо 164 млн. лв., от които са изразходвани около 120 млн. лв.

 

Главната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, която да допринесе за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинска помощ в страната, както и за осигуряване на равнопоставен и навременен достъп до качествена медицинска помощ при спешни състояния, допълни той.

 

Пет линейки по проекта за модернизиране на спешната помощ се очаква де бъдат доставени, зави вчера заместник-министърът, предаде БТА.

 

По проекта се предвижда купуване на 400 линейки, а към края на срока остава да бъдат осигурени още 35 линейки, допълни той.

 

Въпреки удължаването на срока на проекта, близо 45 млн. лв. ще останат неусвоени, което означава, че страната ни ще трябва да ги върне в Европейската комисия, каза още той. Правителството одобри вчера 45 млн.лв., с които се осигурява националното финансиране за довършване на проекта до средата на следващата година и постигане на всички индикатори, заложени в него. Целта е проектът да бъде напълно завършен, защото ако не успеем, страната ни трябва да върне цялата сума от 163 млн. лв., обясни проф. Гетов.

 

По думите на Марияна Василева, ръководител на проекта, компонентите на проекта са три, като единият има за цел подобряване на инфраструктурата на 169 филиала за спешна помощ, 27 центъра за спешна помощ и 33 спешни отделения в държавни болници.

 

Вторият компонент има за цел модернизиране на помещенията в 237 обекта и се изпълнява чрез доставка на специализирано медицинско оборудване и медицинско обзавеждане. Т

 

ретият компонент включва осигуряването на 400 линейки, като по него остава да се осигурят последните 35, посочи Василева.

 

Проектът започна в края на 2018 г., като малко преди това Министерството на здравеопазването подготви първата обществена поръчка, която беше за доставка на линейки, припомни Василева. През 2019 г. бяха обявени и първите обществени поръчки за изпълнение на строително-монтажните дейности и строителен надзор, а първите договори се сключват през следващата година. Една от големите трудности, която не ни даде възможност да поддържаме необходимото темпо по изпълнение на проекта, беше ковид пандемията, каза още тя. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама