НОВИНИ


Росен Костурков: 500 млн. повече земеделски субсидии през 2024 г., но без манипулации

1 3797 22.12.2023
Росен Костурков: 500 млн. повече земеделски субсидии през 2024 г., но без манипулации

"В макрорамката на бюджета за подпомагане на земеделието за 2024 г. парите, спрямо тези за 2023 г., са увеличени с 500 млн.". Това заяви заместник-председателят на Комисията по земеделие от "ПП- ДБ" Росен Костурков.


По думите му сегашното министерство е с намеренията да има по-справедливо разпределение на средствата в сектор земеделие и животновъдство.

 

"Хората, в сектора на земеделието, наистина изпитват затруднения, те идват от липса на пазари, от изкупни цени. Според европейския регламент за временните мерки за подпомагане са дават 250 000 евро таван на стопанство", коментира Костурков.


Според него, след много преговори с европейската комисия, таванът се е увеличил на 280 000 евро."Успяхме да увеличим подпомагането и хората си получиха парите. Последните плащания за украинската помощ вчера бяха изплатени", уточни Костурков.

 

Според земеделският министър Кирил Вътев, засилените проверки по фермите ще започнат още в първите дни на януари и екипът му ще направи всичко възможно субсидиите да отидат при реално работещи фермери.

 

Опасеията са, че вместо при реално нуждаещите се, парите може да бъдат усвоени от така наречените "субсидиевъди" - фермери, които заявяват фиктивни животни, за да получат европейско и национално подпомагане.

 

"Опитваме се да насочим парите, които дава държавата и Европейския съюз, така, че земеделието да стане ефективно", посочи Костурков."Досега се даваха много пари - 2021 г. бяха 2 млрд. и 400 млн., 2020 г. около 2 млрд. и 200 млн. Даваха се по 2 млрд. десетки години назад, а земеделието се докара до това положение. Има хора, които искат да продължат да взимат голямата част от субсидиите, като манипулират другите земеделци", обясни той. 

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама