НОВИНИ


Скок на цената на водата от 1 януари 2024 г.

0 3963 22.12.2023
Скок на цената на водата от 1 януари 2024 г.
БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новите цени на водата от 1-ви януари 2024 година. Вече стана ясно, че в голяма част от страната увеличението ще е драстично. Средно с 15% повече ще струва ВиК-услугата от Нова година.


От началото на следващата година, цената на водата ще бъде по-висока в цялата страна. До 40% повече ще се плаща на места, стана ясно по време на обсъждането в Комисията за енергийно и водно регулиране преди близо месец.
 

В повечето региони цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода. Най-драстичен скок се предвижда в Сливен - 41% и във Видин - почти 30%, а най-малък - в Кюстендил - 1,5 на сто.
 

Приблизително 20-процентен скок на цената се предвижда в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.
 

Разчетите на "Софийска вода" показват растеж от 22,5% - от 2.94 на 3.60 за един кубик. В Софийска област е предвидено увеличение от 8%.

 

Между 10% и 15% по-висока цена е предвидена за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.
 

Малко под 10% увеличение се очаква във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.
 

При обсъждането на новите цени, председателят на КЕВР Иван Иванов отбеляза, че увеличението е икономически обосновано и посочи като причини увеличението на възнагражденията във ВиК сектора, промените в цената на тока и генерираната инфлация.

 

Окончателното решение за цените на водата от 1-ви януари догодина ще бъде взето на закрито заседание днес.
 
 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама