НОВИНИ


Окончателно: Нидерландия ни пуска в Шенген

4 4342 22.12.2023
Окончателно: Нидерландия ни пуска в Шенген

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген, предаде БНР. Това стана след дебати в парламента късно в четвъртък вечер. Гласуването в наша полза не събра необходимото мнозинство от 76 депутати, но бе отхвърлено и предложение за влизането ни в Шенген само по въздуха, както поиска Австрия.


Преди седмица правителството на премиера Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати писмо до парламента.

 

Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената едва през лятото партия "Нов обществен договор" - четвърта сила в момента в Нидерландия. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно и първо само по въздуха.

 

Предложението обаче не събра достатъчно гласове. Изненадващо, "Народната партия за свобода и демокрация" на Марк Рюте гласува "за". Още по-изненадващо обаче, крайно дясната "Партия за свободата", която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха. 

 

Предложението щеше да събере 86 гласа при необходими 76. За пълноправно присъединяване гласуваха 59 депутати. Това също не прави необходимото абсолютно мнозинство.На практика обаче това означава, че е отхвърлено искането да влезем само по въздух, което ни дава зелена светлина за пълноправното членство, обясниха дипломати.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама