НОВИНИ


Обнародваха в "Държавен вестник" промените в Конституцията

0 4648 22.12.2023
Обнародваха в
БГНЕС

Промените в Конституцията са обнародвани в днешния брой на "Държавен вестник", така измененията вече са в сила, съобщи БГНЕС.


При гласуването на 20 декември депутатите гласуваха поименно, ставайки от място и заявявайки своя вот. Народните представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС гласуваха "за", а опозицията в лицето на "Възраждане", БСП и ИТН гласуваха "против". Само депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков гласува "въздържал се".
 

По този начин с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, или 165 депутати, промените окончателно станаха част от основния закон.
 

Доскорошният председател на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител от ПП-ДБ Петя Ставрева и депутатът от БСП Драгомир Стойнев отсъстваха при гласуването.
 

Посредством внесените поправки се ограничават правата на държавния глава при назначаването на служебен кабинет, лицата с двойно гражданство ще могат да заемат публични длъжности, ВСС се разделя на две колегии - Висш прокурорски съвет и на Висш съдебен съвет, както и се ограничават правомощията на главния прокурор. Освен това според текстовете три месеца след обнародването на промените се провежда нов избор за главен прокурор, както и за нов състав на Висшия прокурорски съвет и на Висшия съдебен съвет.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама