НОВИНИ


Критикът на Кремъл Михаил Ходорковски: Путин трябва да бъде победен в Украйна, иначе ще нападне НАТО

14 6031 22.12.2023
Критикът на Кремъл Михаил Ходорковски: Путин трябва да бъде победен в Украйна, иначе ще нападне НАТО
Михаил Ходорковски, Владимир Путин

Ако западните сили откажат да платят цената за защита на свободите и правилата, които гарантират просперитета им днес, утре цената ще бъде много по-висока. Това заяви за The Washington Post руският предприемач и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, предаде БТА. Според него онези, които сега са за мирни преговори с президента на Руската федерация Путин, са „наивни или нечестни“.


„Те ще възнаградят един експанзионистичен диктатор за агресия срещу неговия съсед. Той ще използва преговорите, за да спечели време, за да може да възобнови битката при свои собствени условия в избрано от него бъдеще. И следващата държава, която атакува, може да бъде член на НАТО“, каза Ходорковски.

 

Той също така отбеляза, че Путин се е трансформирал от корумпиран автократ в експанзионистичен фашистки диктатор, насърчавайки „глобалния възход на тиранията и популизма и един по-опасен, по-малко свободен свят“.

 

"Путин не може да бъде успокоен. Той трябва да бъде победен... Путин трябва да бъде победен в Украйна, иначе няма да спре дотук. Западните държави въоръжиха Украйна точно толкова, че да не загуби, но не достатъчно, за да спечели решително“, подчерта руският опозиционер.

 

Преди дни Путин заяви, че не смята да напада Европа, след като приключи с Украйна.

 

Русия „не се нуждае от страни от НАТО сега и няма да има нужда от тях след това", каза руският президент. Така той коментира предположението, че ако Русия победи Украйна на бойното поле, страните от Северноатлантическия блок могат да станат следващите противници на Руската федерация.

 

Изказванията му бяха посрещнати скептично в западните медии и бе припомнено, че Путин многократно заявяваше, че "Русия никога няма да нападне братска Украйна" и че неколкократно е признавала границите й включително с международни договори.

 

Миналият месец руската икономика бе приведена във военновременен режим, като 40 % от Брутният вътрешен продукт на страната ще отидат за въоръжаване - очевиден знак, че Русия се готви за още по-мащабна война.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама