ИНТЕРВЮ


Явор Божанков за ФрогНюз: Безконтролните кабинети на Радев приключиха. Нидерландия вдига ветото заради конституционната реформа

32 11404 22.12.2023
Явор Божанков за ФрогНюз: Безконтролните кабинети на Радев приключиха. Нидерландия вдига ветото заради конституционната реформа
Явор Божанков

"Истината е, че Радев го интересува едно нещо и това е служебната му безконтролна власт, която приключи. От този момент - колкото и грубо да звучи - ще трябва да изтърпим речите на президента на Нова година. Неприятно, но ще го преживеем. България беше в състояние да изпълни всичките си ангажименти за Шенген. За Нидерландия върховенството на правото беше една от темите".


Това заяви пред ФрогНюз депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" Явор Божанков.


Ето и цялото интервю

Г-н Божанков, след като мина през парламента на Нидерландия, съвсем официално е вече решението на страната да допусне България в Шенген. Каква работа, какви усилия доведоха до този исторически резултат?

 

България беше в състояние да изпълни всичките си ангажименти. Като казвам, че беше в състояние, имам предвид, че прие всички необходими промени в закони - антикорупционния закон, реформа на съдебната система на ниво Конституция. За Нидерландия върховенството на правото беше една от темите. 
Освен че изпълнихме технически всички изисквания за Шенген, се справихме и с това да убедим Нидерландия по линия на дипломацията. Посрещнахме в България техни представители, те се убедиха как работи охраната на границите в страната. Много важен елемент обаче бяха нашите изпълнени ангажименти по законодателството в съдебната система - най-вече конституционната реформа, която завърши в сряда.

Видяхме действия от Нидерландия, имаме сериозната заявка на Унгария, ще успеем ли да убедим и Австрия?

 

За Унгария сме напълно спокойни. По отношение на Австрия, всички усилия са насочени натам, включително нашият синхрон с Румъния трябва да е не просто добър, а много добър. Няма как една страна да влезе сама - или България, или Румъния. Ще влезем заедно в Шенген, това е ясно.


Това ми дава повод да коментирам и думите на президента. Днес той каза, че сме загубили два месеца на България, като сме наложили такси (за транзит на газ, бел. ред). В контекста на това, че България ще влезе в Шенген заедно с Румъния, не може да допуснем тази глупост, която каза президентът просто да ни мине покрай ушите. Представете си как Румъния не влиза в Шенген, защото България е наложила такса за транзит на газ - на всеки разсъждаващ и мислещ човек му е ясно, че това е поредната атака на президента.


Вицепрезидентът също каза, че заслугите за Шенген били на служебния кабинет. Президентството вече е малко като монумента на Съветската армия - трябва да сме им благодарни до гроб, че някога, някъде е имало служебен кабинет. Много несериозно е да отречеш усилията на акад. Денков, на изпълнителната власт, на цялата държавна администрация, на толкова много хора, които работиха буквално денонощно, за да постигнем този резултат.
Отвратително е президентът и вицепрезидентът да си предписват тази заслуга. Когато има нещо хубаво, е тяхно - на служебния кабинет. Когато има проблем, той е на всички останали, не техен. Това е контрапродуктивно. Радев заприлича на един сърдит чичак - съжалявам за езика, той обаче положи сериозни усилия да стигне точно до това ниво.

Какво цели с този вид атаки президентът според Вас - виждаме, че както говореше за провал на правителството за Шенген, в следващия разбрахме новините от Нидерландия, което определено прави впечатление с разликата между думи на Радев и фактически събития?

 

Най-точната метафора е, че Радев е като руска матрьошка. Навън Радев говори едно, вътре друго. Видяхме как през 2019 година на срещи с млади хора извън България той говори, че трябва да направим промени в законите и Конституцията и хора с двойно гражданство да могат да участват в управлението на България. Дори уточнява - като депутати, министри, президенти, вицепрезиденти. Няколко години по-късно същият човек говори точно обратното, завърта се на 180 градуса. “Предатели, поредното предателство” и т.н.


Истината е, че този човек го интересува едно нещо и това е служебната му безконтролна власт, която приключи. От този момент - колкото и грубо да звучи - ще трябва да изтърпим речите на президента на Нова година. Неприятно, но ще го преживеем. Ерата със служебните безконтролни кабинети приключи. Това, с което се гордеем, е, че направихме така, че ако има служебен кабинет - надявам се да няма, ще има и работещ парламент, който да осъществява функциите си и да контролира. Какво развитие очаквате за Шенген до края на годината?

 

Нашата позиция е непроменена. България е изпълнила всичките си ангажименти. Недопустимо е да се поставят нови условия. Искаме държавата ни да си получи пълноправно членство така, както го заслужава. Това важи и за Румъния.

 

Интервю на Илияна Маринкова

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама