НОВИНИ


След КЗП и КЗК погна протеиновите барчета “Борн Уинър”

2 5448 22.12.2023
След КЗП и КЗК погна протеиновите барчета “Борн Уинър”

Комисията за защита на конкуренцията наложи солена глоба от 165 310 лева на компанията за протеинови барчета “Борн Уинър” - същата, която бе изтеглена от пазара по разпореждане на Комисията за защита на потребителите след сигнал на потребител, че има несъотствие между реалния състав и записаното в етикета. 


Преписката в КЗК е образувана по искане на други две компании - “Фитспо” ООД и “Фитспо Нутришън”. Компаниите са собственост на едни и същи лица, показва справка в Търговския регистър - Николай Колев и Венцислав Георгиев. 

 

Според съобщението на КЗК Антон Големанов, който до 2022 г. има участие във “Фитспо” и Мартин Диндев са предоставили информация и са участвали в търговска дейност на друго дружество (Борн Уинър), изграждали са контакти с важни за “Фитспо” доставчици и техни големи клиенти.





“В резултат на това цялостната търговска дейност на новосъздаденото дружество “БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ“ ЕООД се извършва по начин, който значително затруднява търговската дейност на искателите до степен, в която се губят пазарни позиции за разпространяваните от тях здравословни хранителни продукти - флапджак (овесени барове), протеинови барове и протеин на прах”, пишат от регулатора. 

 

В хода на проучването е установено също, че ответното дружество извършва имитация по смисъла на чл. 35, ал. 1 от ЗЗК по отношение на общия външен вид на всички разпространявани от него продукти в продуктовите групи флапджак (овесени барове), протеинови барове и протеин на прах. Във връзка с това установено нарушение на “БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ“ ЕООД е наложена санкция която възлиза на 1 % (един процент) от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. за всяка от трите продуктовите групи поотделно  или по 22 330 лв. 

 

Ударът от КЗП

 

Компанията “Борн Уинър” си има проблеми и с друг регулатор. Комисията за защита на потребителите определи като висок свой приоритет дейността й, след като се задейства по сигнал за несъответствие в състава и записаното в етикета. От самата фирма прозряха удар срещу тях от страна на конкурент. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама