НОВИНИ


Столтенберг: Путин изгуби Украйна завинаги, това е голямо стратегическо поражение за Русия

5 4341 22.12.2023
Столтенберг: Путин изгуби Украйна завинаги, това е голямо стратегическо поражение за Русия
Йенс Столтенберг

Русия вече няма как да постигне целите си с войната срещу Украйна, въпреки полаганите големи усилия, смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


"Целта на нахлуването, извършено по разпореждане на президента Владимир Путин, бе да не се допусне Украйна да се насочи към НАТО и ЕС, но след почти две години война Украйна е по-близо до НАТО и ЕС откогато и да било", заяви Столтенберг в интервю за агенция ДПА, цитирано от "Дойче веле". Той подчерта и, че Украйна се утвърди като суверенна, независима държава и причини тежки загуби на Русия.

 

"Президентът Путин е изгубил Украйна завинаги и това е голямо стратегическо поражение за Русия", подчерта генералният секретар, изразявайки пълната си сигурност в това, че един ден Украйна ще постигне своята цел и ще стане член на НАТО

 

Столтенберг припомни гигантската цена, която Русия плаща за войната срещу Украйна: тя вече е загубила стотици самолети, хиляди танкове и 300 000 убити и ранени войници. Освен това заради войната се увеличи инфлацията, а жизненото равнище спадна, Русия днес е по-изолирана политически отпреди.Решителната подкрепа за Киев да продължи

 

Същевременно Столтенберг предупреди да не се очаква скорошен край на войната, като отбеляза, че няма признаци за промяна в курса на Путин след вероятното му преизбиране на президентския пост на 17-и март.

 

"Путин ще продължи да се опитва да окупира нови територии. За Алианса и неговите членове това означава необходимост и в бъдеще да оказват решителна подкрепа на Киев. Украинците показаха, че са способни да се защитават и да се сражават", каза Столтенберг.

 

Той предложи да бъде разгледан въпросът за разширяване на помощта за Украйна чрез промени в договорите за доставка на оръжие за трети страни.

 

"Като цяло производството трябва да се увеличава, за да може по-добре да се помогне на Украйна и да се гарантира по-добра защита на страните членки на НАТО. Вече стана ясно, че плановете на ЕС да достави на Украйна до началото на 2024-а година един милион артилерийски снаряда са обречени на провал заради това, че не по-малко от 40 процента от продукцията се изнася в трети страни. Въпросът е в това дали трябва да се изнася толкова много", поясни генералният секретар на НАТО.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама