НОВИНИ


Само 2/3 от работодателите у нас раздават коледни бонуси

2 4237 22.12.2023
Само 2/3 от работодателите у нас раздават коледни бонуси
БГНЕС

2/3 от българските работодатели раздават коледни бонуси на своя персонал. Делът на компаниите, чието финансово състояние позволява раздаването на коледни пари обаче намалява с около 4% за една година. Данните са от проучване.


Въпреки че практиката на коледните бонуси остава, повечето работодатели променят подхода си по отношение на допълнителните възнаграждения като все по-често раздават бонуси към заплатите целогодишно, за да мотивират и запазят служителите си. Делът на тези компании расте от 43% на 52%.

 

Така допълнителните пари към заплатата, все по-често се превръщат в средство за задържане на персонала, в условията на конкуренцията за работна сила.

 

В същото време, проучването сочи, че фирмите, които възнамеряват да дадат коледни бонуси тази година са с около 12% по-малко, в сравнение с миналата.

 

Това се дължи на предстоящото увеличение на минималната работна заплата от януари 2024 г., което ще създаде допълнителни финансови разходи на компаниите за по-високи заплати на персонала. 

 

Други обясняват липсата на средства с икономическите условия в страната, а трети - увеличението на възнагражденията за труд през годината.

 

Проучването е проведено между 15 и 18 декември сред 162 компании от сферите на услугите, производството и търговията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама