НОВИНИ


ЕС осигурява още 500 генератора за ток за болниците и училищата в Украйна

1 4328 22.12.2023
ЕС осигурява още 500 генератора за ток за болниците и училищата в Украйна
БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че ЕС осигурява от стратегическите си запаси 500 генератора за производство на ток в болниците и училищата в Украйна. Електропреносната мрежа в страната е под постоянен руски обстрел, се посочва в съобщението.


Отбелязва се също така, че въпреки усилията, е невъзможно мрежата да бъде възстановена. Новата пратка е на обща стойност 16,5 милиона евро, уточнява комисията.

 

Досега ЕС е предоставил на Украйна 5500 генератора, от които 2178 са от европейските запаси. Украйна е получила от ЕС освен това трансформатори, високоволтово оборудване и осветителни крушки.

 

В съобщението се допълва, че в механизма на ЕС за гражданска защита участват също Норвегия, Турция, Северна Македония, Исландия и Сърбия, които са предложили здравно оборудване и средства за подслон, както и превозни средства. Досега Украйна е получила 98 000 тона помощи по механизма на ЕС за гражданска защита.

 

Към 22 държави в ЕС от Украйна за лечение са били превозени над 2900 пострадали от войната. Цялостната европейска помощ по механизма за гражданска защита за украинската страна достига 796 милиона евро, пише ЕК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама