НОВИНИ


Известни личности, които загубихме през 2023 г.

1 4612 22.12.2023
Известни личности, които загубихме през 2023 г.

2023 г. ще бъде запомнена с много неща. Като започнем от новата вълна на напрежение в Близкия изток и заплахата за съществуването на Израел като държава и стигнем до разтърсващото земетресение в Турция, взело хиляди жертви. Светът обаче се сбогува и с емблематични имена в шоубизнеса и политиката. Ето някои от емблематичните личности, които загубихме през 2023 г. 


На 12 юни почина Силвио Берлускони. 86-годишният политик бе изпратен от над 10 хил. души, а цяла Италия бе в национален траур заради кончината на най-дълго управлявалият италиански премиер. Определян е от анализатори като изключително спорна личност с голяма харизма. Става главен герой в секскандали и разследвания за корупция. През 2013 г. е осъден на 4 години затвор за данъчни измами. Берлускони почина след 4 дни в миланската болница “Сан Рафаеле”, където месец преди това се лекува от форма на хронична левкемия.


.


.

В края на ноември тази година светът загуби спорната политическа фигура Хенри Кисинджър. Той си отиде на 100-годишна възраст. Определян е като “знаменит дипломат” и човек с “несравнимо влияние върху външната политика на САЩ”. Обект е обаче и на множество критики заради безмилостния си подход и готовността му да постави стратегическия интерес пред общочовешките ценности.


.

На 24 май 2023 г. светът загуби легендарната Тина Търнър. Певицата почина след дълго боледуване. Наричана е “кралицата на рокендрола”. Търнър започва кариерата си в средата на 50-те години на миналия век и успява да се задържи на върха до 2023 г. и е едно от най-популярните имена в шоубизнеса. Търнър е определяна като най-успялата жена в рока със своите осем награди Грами. Известна е с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера.


.

На 27 септември почина Сър Майкъл Джон Гамбън, изиграл ролята на проф. Албус Дъмбълдор в част от филмите за магьосника Хари Потър. Гамбън обаче не е известен само с това свое превъплъщение и е всъщност един от най-известните английски театрални, телевизионни и филмови актьори. Носител е на множество награди, като четири от отличията му са “БАФТА”.


.




Светът беше разтърсен и от още една новина - тази за смъртта на Матю Пери. Актьорът, изиграл Чандлър Бинг в сериала “Приятели” е обичан от мнозина. В своята автобиографична книга той подробно разказва за годините, в които се бори със зависимостта си от алкохола и наркотиците. Матю Пери бе намерен мъртъв на 28 октомври в джакузито в дома си в Лос Анджелис. Аутопсията разкри, че Пери е бил на инфузионна терапия с кетамин и вероятно е изпаднал в безсъзнание, преди да се потопи под вода.


.

Шиниъд О’Конър също почина тази година. Певицата почина само 18 месеца след смъртта на сина си Шейн. 56-годишната бунтарка става известна и с откровените си възгледи за организираната религия, феминизма и войната. Дълги години се бореше с психически заболявания. През 2017 г. тя публикува видео, в което съобщи, че дълго време е искала да се самоубие.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама