НОВИНИ


Иван Демерджиев: Австрийците ми казаха, че най-голямата нелегална мигрантска вълна е била по време на Борисов

7 5976 22.12.2023
Иван Демерджиев: Австрийците ми казаха, че най-голямата нелегална мигрантска вълна е била по време на Борисов
скрийншот

Промените в Конституцията бяха обявени за съдебна реформа, но това е една нескопосана реформа. С тези промени не се решава нито един проблем в съдебната система. Сега се закрепва конституционно главният прокурор да има пак пълна власт и да е подчинен на политиците. Парламентарната квота ще играе най-важна роля в кадруването в прокуратурата.


Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ адвокатът и бивш служебен вътрешен министър Иван Демерджиев, който коментира промените в Конституцията.  

 

"Тези Конституционни промени не са никаква стъпка към реформа. Сега вече министърът на правосъдието е ограничен и дори не може да внесе искане за отстраняване на главния прокурор. Всички решения в съдебната система ще се вземат на тъмно. Единственото действие, което се направи с тези промени, е атакуването на президента Радев. Осакатиха и статута на служебните кабинети. Трябва да има разделение на властите, а с тези промени служебен премиер ще е някой, който е излъчен от парламента. Смятам, че решението парламентът да не спира да работи преди избори е взето само, за да може депутатите да получават заплати. Няма никакво друго логическо обяснение. Убеден съм, че много от промените ще бъдат обявени за противоконституционни", добави той. 

 

"Служебното правителство направи много за Шенген. Разговарял съм много с колегите от Австрия и Нидерландия. Самите австрийци казаха, че най-голямата нелегална мигрантска вълна е била по време на управлението на Борисов. Ако се беше работило правилно в последните месеци, България вече щеше да е член на Шенген, а не да ни изнудват само за членство по въздуха и да ни изсипят мигранти тук", каза още Демерджиев. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама