НОВИНИ


Над 6000 души посрещнаха зимното слънцестоене край Стоунхендж

1 4931 22.12.2023
Над 6000 души посрещнаха зимното слънцестоене край Стоунхендж
БГНЕС

Хиляди хора посрещнаха изгрева на слънцето край Стоунхендж за тазгодишното зимно слънцестоене.


„Беше чудесно да посрещнем над 6000 души в Стоунхендж тази сутрин, за да отпразнуваме мразовитото зимно слънцестоене. Радваме се, че още 98 500 души гледаха изгрева на живо онлайн от целия свят. Това беше спокоен празник и въпреки облачното и бурно начало, хората наистина се насладиха на яркия изгрев на зимното слънцестоене", посочиха от организацията "Английско наследство", която се грижи за опазването на обекта.
 

Слънцето изгря точно в 8.09 сутринта местно време, отбелязвайки най-късия ден и най-дългата нощ в годината. В северното полукълбо оста на Земята е наклонена в най-отдалечената от слънцето точка днес. Предполага се, че слънцестоенето се празнува в Стоунхендж от хиляди години.
 

Слънцестоенето е прекрасен повод, при който "Английско наследство" позволява на хората да се доближат до камъните, които съставят праисторическия паметник в равнината Солсбъри в Уилтшир.
 

Зимното слънцестоене, което се празнува по целия свят, е известно също като Юл, празник на светлината и символичното прераждане на слънцето.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама