НОВИНИ


Министър Шалапатова: Стремим се да постигнем една нова национална цел – просперираща и благоденстваща България

15 4802 22.12.2023
Министър Шалапатова: Стремим се да постигнем една нова национална цел – просперираща и благоденстваща България
личен архив

На днешната среща в Министерски съвет стана ясно, че за премиера демографската политика е основен приоритет. Стремим се да постигнем една нова национална цел – просперираща и благоденстваща България. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.


Припомняме, че по-рано днес след среща за демографската политика на страната премиерът акад. Николай Денков пое ангажимент през следващите месеци правителството ще разработи план за справяне с демографската криза, в който да бъдат заложени конкретни идеи, необходимият бюджет и сроковете за тяхната реализация.

 

Някои от първите предложения са свързани със социалната политика. Първо, да се повиши ефективността на социалното подпомагане. Втората линия беше свързана с по-категерочните мерки за изкореняването на детската бедност. Днес поставихме акцент и върху една нова жилищна политика, защото липсата на жилище понякога е фактор едно семейство да изостави детето си, заяви Шалапатова.

 

Поставихме акцент върху младите хора, защото, когато те завършат своето образование, се оказва, че няма механизми как те да излязат подготвени на пазара на труда, добави социалният министър.

 

Днес обсъждахме и всички мерки за подпомагане на семействата, защото се оказва, че все повече родители се разделят. Работим и в посока да имаме все по-квалифицирани и добре платени социални работници и психолози, посочи Иванка Шалапатова.

 

Каквито и мерки да начертаем, трябва да отчетем и спецификите на местните общности, тъй като не можем да имаме едни и същи резултати в големите и в малките общини. Трябва да има набор от дейстевия, които да отчитат териториалните различия, каза още министърът на труда и социалната политика.

 

Трябва да престанем да говорим толкова негативно за България, защото отблъскаваме младите хора, подчерта експертът по демография и университетски преподавател Георги Бърдаров.

 

За да бъдем позитивни, трябва да видим какви ресурси имаме, да видим, че има все повече млади хора, които искат да останат и да се реализират в България. Ако само казваме колко безнадеждно е всичко и че единственият изход са Терминал 1 и Терминал 2, изходът ще бъде точно такъв, коментира Бърдаров.

 

Първата стъпка към демографската реформа е сериозна реформа в образователната система, защото тя не е релевантна в света, в който живеем, камо ли в света, който предстои. Учениците ни трябва да имат базови умения за 21 век. Имаме необходимост от образование, което да е адекватно на 21 век и на пазара на труда и което да буди интерес в младите хора. Тенденциите ни принуждават да вземем спешни мерки, за да преобърнем демографската ситуация, заяви още експертът по демография.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама