НОВИНИ


23 от 30 деца, загинали по пътищата до края на октомври, са били пътници

1 4988 22.12.2023
23 от 30 деца, загинали по пътищата до края на октомври, са били пътници
личен архив

30 деца са загинали по пътищата до края на октомври, 1136 са ранените. За същия период на миналата година загиналите деца са с девет по-малко:


23 от тези 30 деца са загинали като пътници в автомобилите, каза експертът от Агенцията за пътна безопасност (ДАБДП) Росен Рапчев.

 

Най-честата причина да загиват децата по пътищата е когато са пътници в превозното средство. Отговорността на водача да ги обезопаси е изключително важна".

 

Децата между 10 и 17 години са най-уязвимата група. До навършване на 12 години или ръст до 150 см децата винаги трябва да пътуват с обезопасителни системи тип "столче", но след това не се поставя правилно коланът, каза Рапчев.

"Като по-малки те следят и се обезопасяват в детските столчета, но когато малко повече пораснат не слагат коланите на задната седалка. Много от хората не знаят, че не само поставянето на обезопасителния колан, но и начинът по който трябва да бъде регулиран и пристегнат също оказва много значение за по-малките вреди, ако настъпи пътнотранспортно произшествие".

 

Рапчев препоръчва през зимните месеци да се внимава със скоростта и пътната обстановка

"Нашите деца са в нашите автомобили и нека да ги обезопасяваме и да не се разсейваме, докато шофираме"  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама