НОВИНИ


Христо Иванов: България има нужда от разграждане на властовите центрове и технология на консенсуса

9 5076 22.12.2023
Христо Иванов: България има нужда от разграждане на властовите центрове и технология на консенсуса
личен архив

Предстои ни много дълъг път, който започва с промените в основния закон - те задават най-широката рамка, в която да изградим цялата конструкция. Ще трябва да се променят процесуалните закони и други институционални усилия, за да може българите да видят независим съд и прокуратура с по-голямо доверие. Това каза в интервю за "Панорама" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 


"Голямата кауза не е просто да променим Конституцията, а да намерим технологията на консенсуса. Не да казвам "аз" или "ние", а да се научим да правим консенсуси", подчерта той.

 

Христо Иванов обясни, че усилието трябва да е щафетно и колективно, а не да се робува на егото. "Наложи ни се да правим конституционните промени, обединявайки опоненти, непримирими доскоро политически сили в името на търсене на голяма национална цел. То не се случва лесно, не се случва красиво", посочи народният представител.

 

"Президентът днес бе видимо изнервен", отбеляза той.

 

"Ако успеем да се научим да живеем в малки порции власт, да няма големи партии-исполини, а средни по големина партии, които се налага да договарят и предоговарят всичко - ще се получи. Днес си отгоре, утре - отдолу. Институциите трябва да са достатъчно независими, за да можем да оцеляваме и по двата начина.България има нужда от разграждане на властовите центрове и технология на консенсуса", обобщи Христо Иванов. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама