НАРОДЕН ГЛАС


Транспортират демонтираните бронзови фигури от МОЧА до площадка за съхранение

11 6155 23.12.2023
Транспортират демонтираните бронзови фигури от МОЧА до площадка за съхранение
МОЧА

Демонтираните бронзови фигури от “Паметника на съветската армия” ще бъдат транспортирани днес до площадката за съхранение, съобщиха от администрацията на област София.


Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

 

Очаква се областният управител да обжалва съдебното решение за спиране на демонтажа на ПСА

 

Действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество, се казва в съобщението до медиите.

 

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация.

 

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от вчера - 22 декември 2023 г.

 

"Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес", информират от областната управа.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама