НОВИНИ


След ротацията Денков става вицепремиер, най-полезен щe e в министерството на образованието

13 5001 23.12.2023
След ротацията Денков става вицепремиер,  най-полезен щe e в министерството на образованието
Николай Денков

За момента няма проблем с всичко, което е договорено за ротацията. С Мария Габриел работим добре и ще продължим да работим както досега. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в специално интервю за bTV.


На въпрос дали би станал министър в кабинета на Мария Габриел, Денков заяви: "вероятно, да". Част от предложението е да стане вицепремиер, като ще се върне и в Министерство на образованието и науката. Там е мястото, където се чувствам близо до професионалната общност и където бих бил най-полезен, подчерта премиерът.

 

Денков добави, че през последните две години хората са се окуражили, че някои ги чува. Хората видяха надежда, че имат на кого да кажат нещо и някои ще им обърне внимание, отбеляза той. И предупреди, че България все още има голям проблем с корупцията.

 

Денков смята, че ще посрещнем по-добра Коледа от предишната. Доходите се повишиха повече, отколкото е последната инфлация, посочи премиерът. Това, което е най-важно за хората с ниски доходи, е какво се случва с цените на храните, отделно - цената на тока за битовите потребители не е променена, отчете Николай Денков.

 

Бюджетът на държавата трябва да е насочен към тези хора, които са с най-голямо затруднение. Бюджет 2024 няма да се издъни, а ще се насочат средствата към тези хора, които през годините са били оставени назад, увери Денков. Той допълни, че другото, което може да направи правителството, е да се опита да привлече повече инвеститори в страната. Министър-председателят е сигурен, че 2024 г. ще бъде още по-добра за България.

 

Той коментира и цената на горивата у нас. България е отворен пазар, като страната внася и изнася горива към съседните страни. През цялото време борбата на правителството е да няма рязко премахване на дерогацията на "Лукойл". Ако зависим само от внос на горива, който трябва да се осигури в следващите няколко дни, цената на горивата щели да скочат много. Денков обаче е оптимист, че такъв скок няма да има.

 

По темата за демонтажа на Паметника на Съветската армия премиерът заяви, че обществото е разделено заради войната на Русия в Украйна, а не заради монумента. Паметникът е само символ на разделението, посочи той.

 

Във връзка с последните данни на Програмата за международна обмяна на учениците (PISA) Денков коментира, че тежко е приел слабите резултати на българските ученици, но никой не може да отрече проблемите. От много години се казва, че трябва да стане много по-добро образованието. Резултатите трябва да се използват като старт на дискусията, че промените в образованието повече не могат да чакат, подчерта премиерът.

 

Той посочи, че младите хора се интересуват от две неща. Първото - ясни перспективи за развитие, да знаят, че, ако се трудят, ще бъдат оценени. Второто, от което се интересуват, е да имат добро заплащане и добри доходи. "Може да живееш добре в София, но трябва да имаш добри доходи", коментира премиерът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама