НОВИНИ


Румен Леонидов с проглас към ближния: Добрите хора да станат още по-добри, и повече, а лошите – по-малко лоши

5 6572 23.12.2023
Румен Леонидов с проглас към ближния: Добрите хора да станат още по-добри, и повече, а лошите – по-малко лоши
Румен Леонидов

Наближава Бъдни вечер, след часове цяла православна България ще притихне в светлината на най-светлия семеен празник. Това е празникът на спасителната вяра, празникът на човешката обич, празникът на споходилата ни обща радост.


Приижда моментът, когато в Деветия час и окъснелите ще се приберат при семействата си, ще приседнат ритуално край застланата със снежнобяла покривка трапеза, ще прикадят три пъти постните ястия, ще запалят йерусалимските си свещици. И ще поемем в шепите си божията им топлина. И ще наплискаме лицата си със Светлина.

 

Докато възславяме очакването да свършат започналите родилни мъки на Дева Мария и да се роди Божия син, бебето Иисус, ще се присетим за душите на скъпите ни покойници, преселили се в Царството небесно.

 

Ще се смирим пред величието на святата нощ и ще тръпнем в очаквне да долети сребърния шепот на църковните камбанарии, възвестяващи, че нашият Бог се е родил, жив и здрав, и Господ е целият озрен от щастливата си, бащинска усмивка.

 

В този миг Триединството между Дух, Душа и Човек тържествува и в него ставаме повече хора и по-малко животни. Повече възвисени и по-малко пълзящи.


Господ е предпочел поне два пъти в годината да възсияем, да бъдем по-добри, отколкото сме във всекидневието, и да бъдем по-малко лоши, отколкото сме всъщност. И двата празнични случаи Създателят е отредил те да бъдат пълно свързани с Неговия Син, с Рождението Му и Възкресението Му.

 

Това са единствените мигове, в които от малки дяволи ставаме блаженни богове, когато от дребни хищници се превръщаме в древни кентаври, пасящи синята небесна трева из вселенските селения…

 

Моля се добрите хора да станат още по-добри, и повече, а лошите – по-малко лоши. И да бъдат малцинство.


Помолете се и вие, братя и сестри, нека поне в радостта ни да бъдем заедно!
Амин.


Румен Леонидов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама