НОВИНИ


Софийският университет се разграничи от историка Дарина Григорова заради руска пропаганда

14 6904 23.12.2023
Софийският университет се разграничи от историка Дарина Григорова заради  руска пропаганда
Софийският университет

Академичният съвет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се разграничи от историка проф. Дарина Григорова заради нейно интервю и тезите в него, които обслужват интересите на руската пропагандата. Позицията на университета е публикувана на сайта му и социалните мрежи.


Съобщението идва след като проруската партия “Възраждане” заедно с БСП и ИТН се опитаха да блокират работата на парламента в знак на протест срещу демонтажа на Паметника на съветската армия. Интервюто на проф. Григорова е дадено във видео формат за сайта Поглед.инфо и е разпространено, като текст и от “Гласове”. Според тезата на Григорова разглобяващите паметника бързат и са нервни, защото контранастъплението на Украйна не върви. “След денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще последва денацификация и на България. И затова бързат”, казва Григорова в интервюто.


В позицията на СУ се казва, че са получени „многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова“. Затова и Академичният съвет заявява, че се разграничава категорично от изразената от нея позиция.

„Материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма“, се казва още в позицията.

 

Според Академичния съвет е „недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната“.

 

СУ не посочва кои точно коментари на професорката осъжда, която е чест коментатор в сайта. Фактчекъри и доклади на организации, следящи разпространението на фалшиви новини и руска дезинформация, отдавна алармират за дейността на сайта Поглед.инфо. Независимите проверяващи от factcheck.bg отбелязват, че гледната точка на Кремъл е единствената, представена в сайта.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама