НОВИНИ


Пеканов хвали бюджета, съмнява се в заложения растеж

4 5263 23.12.2023
Пеканов хвали бюджета, съмнява се в заложения растеж
Атанас Пеканов

Засилената доходна политика е несъмнен позитив на бюджета за 2024 г., заяви пред "Дарик радио" бившият вицепремиер по европейските фондове Атанас Пеканов. Добави, че от години призовава за фокусирана доходна политика върху най-слабите словеве в обществото. През ноември финансовият министър Асен Василев обяви, че очаква ръстът на доходите през 2024 г. да е между 10 и 15%.



"България смятам, че 15-ина години не използваше достатъчно възможностите си за по-бърза конвергенция и затова сме на последно място по доходи", допълни той по повод мястото на страната в ЕС.


Пеканов отбеляза, че 2023 г. е била доста успешна икономически година за Европа и за света. "Това е обаче най-лошата година за икономистите, защото те предричаха, че много страшни неща могат да се случат, но всъщност световната икономика, включително в България, се справи добре", посочи той.


По думите му България е втората държава в ЕС по най-ниска задлъжнялост, много под допустимото, но това не значи всяка година да се трупат дефицити на ръба на позволените."3.2% растеж звучи супер, за мен е малко прекалено оптимистично. Виждаме, че международните прогнози са за по-ниски. По отношение на инфлацията - тя продължава да бъде проблем в България, продължава да остава прекалено висока", посочи още Атанас Пеканов.


Той коментира и прогнозите, че 2024 г. ще бъде годината на големия срив: "Световната икономика се справи изключително добре тази година. Ние сме подложени на всякакви видове шокове - геополитически, енергийни, ужасни неща се случват в Близкия изток, в Украйна. Въпреки това - ниска безработица в цяла Европа, в Щатите, инфлацията се успокои, нямаме кой знае какви фалити. Всички икономики имат висока заетост. Да, някои не са в най-добрата възможна ситуация, но това е свиване на икономиката с 0.5%, което, разбира се, е лошо, но не е някакъв огромен шок, който не може да бъде преодолян - ще бъде преодолян".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама