НОВИНИ


Християнският свят посреща Рождество Христово

5 4679 24.12.2023
Християнският свят посреща Рождество Христово

Християните по целия свят се подготвят за посрещането на рождество. 


Днес приключват родилните мъки на Дева Мария, започнали на Игнажден (20 декември). Според Евангелието на Лука раждането на Спасителя станало във Витлеем. Според библейското предание звезда в небето над града известила раждането на Христос.

 

В навечерието на празника - Бъдни вечер, се спазват множество традиции, предадени от поколенията. Семействата се събират на общата трапеза, която в навечерието на празника е постна. На масата се слагат нечетен брой ястия - често 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото време трае бременността).

Централно място на трапезата заема обредният хляб, а първото парче от погачата се оставя за Света Богородица. Хлябът се разчупва от най-възрастния в къщата.

 

В навечерието на Рождество Христово от 18 часа в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София ще бъде извършено празнично богослужение. Тази година то няма да бъде оглавено от българския патриарх Неофит, който вече почти месец се възстановява от белодробно заболяване. Припомняме , че той прекара няколко дни в болница. 

 

Благословът ще бъде прочетен по време на църковната служба, която ще води Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

 

Имен ден празнуват Евгения и Евгени, както и имената, които в превод означават благороден.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама