НОВИНИ


Чудото на растящия камък в манастира Свети Георги Победоносец

1 4993 24.12.2023
Чудото на растящия камък в манастира Свети Георги Победоносец

Само на няколко километра от София в манастира “Св. Георги Победоносец” се намира чудото на растящия камък, който сбъдва желания и събира вярващи от близко и далеч.


Двуметровият каменен блок се пази в манастира в Горни Богров. Той се намира в самия център на олтара. Камъкът е донесен от хълма Голгота. Преданието гласи, че бил влачен като рицарски трофей от Йерусалим от кръстоносци, завръщащи се от поход в Светите земи преди 8 века. Върху него са изсечени йерусалимски кръстове, а във всеки ъгъл на големия кръст има издълбани в камъка по-малки кръстове, в чест и слава на четиримата евангелисти – св. Йоан, св. Матей, св. Лука и св. Марк.

 

Впоследствие около камъка е изградена и църква с парите на чорбаджията Цвятко Дунев. Именно по негово поръчение камъкът остава вътре до олтара на църквата.

 

Камъкът расте постоянно - с по няколко сантиметра годишно. В района извира лечебна вода.

 

Около манастира “Св. Георги Победоносец” витаят множество мистерии. Някои разказват, че са виждали с очите си Свети Георги да язди бял кон в околностите.

Всяка година болни хора търсят лек и спасение във вярата и се стичат до Горнобогровския манастир, за да се помолят за здраве.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама