НОВИНИ


Честито Рождество!

7 5693 25.12.2023
Честито Рождество!

Коледа е! Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници и се счита наравно с Възкресение. Раждането на Спасителя поставя началото на ново летоброене. В полунощ коледарите тръгват по домовете.


На днешният ден християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

 

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Подготовката за коледуването започва през коледните пости, най-често от Игнажден. Тогава се съставят коледарските групи, обикновено по махали, определя се станеника. В неговия дом и с негова помощ момците учат песните.

 

Времето за коледуване е строго определено от традицията – от полунощ до изгрев слънце на Коледа. Коледарите обхождат къщите в махалите като тръгват винаги в източна посока и отправят пожелания към стопаните на дома.

 

Коледарите са дарявани неизменно с „вит-превит“ кравай с пара върху него, месо, сланина, брашно, боб, повесма кълчища и други продукти. В отговор на даряването определеният за „благословник“ коледар изрича благословии.

 

На трапезата на коледа присъстват обрeдна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, свинско с праз, печена кокошка, свинско изпържено на хапки. Трапезата на Коледа не се вдига цял ден.

 

Имен ден празнуват  Райко, Радко, Радослав, Радостин, Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир, Младен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама