НОВИНИ


В Ямболско не достигат свещеници. Много места - без литургии за Рождество

2 4593 24.12.2023
В Ямболско не достигат свещеници. Много места - без литургии за Рождество

Без празнични литургии по случай Рождество Христово ще останат много православни храмове в Ямболско. Причината - сериозният недостиг на свещеници.


Тенденцията е негативна от години, но напоследък все повече се задълбочава. В момента при над 70 църкви в областта свещениците са петима, разказва пред БТА архиерейският наместник архимандрит Димитрий.

 

“Пет действащи свещеника сме. Има един, който е пенсиониран и вече е болен. Ние, от време на време, го каним, но човекът няма физическа възможност, немощен е. Има и още един възрастен свещеник, който има няколко села – това са“, посочи архимандритът.

 

Всеки от свещениците обслужва населението на 10 – 15 села, което прави невъзможно отслужването на празнични литургии във всяко населено място. 

Архимандрит Димитрий смята, че вероучението трябва да стане задължителен предмет в училище, за да се обърне негативната тенденция. 

 

На Рождество Христово миряните в Ямболска духовна околия все пак ще могат да се поклонят в църквите. 

 

“Ще направим всичко възможно храмовете да бъдат отворени, във всяко село има човек, който се грижи за храма“, посочи още архимандрит Димитрий.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама