НОВИНИ


"Откъсване от руското наследство". Украйна празнува Коледа на 25 декември за пръв път от 106 г. /видео/

7 4813 25.12.2023
Един от Киевските великолепни събори...

Украинските православни християни празнуват Коледа на днешния ден за първи път от 106 години. Това стана след оттеглянето на страната от Юлианския календар, който се използва в Русия. Там църквата чества празника по стар стил - на 7-и януари.


Още преди месеци властите в Украйна промениха закона, като основният мотив беше "откъсването от руското наследство". Въпреки продължаващата война, десетки хора късно в неделя излязоха по улиците на Киев, за да запалят свещ и да отбележат Рождество Христово с песни и веселие.

 

В коледно послание, публикувано в неделя вечерта, Зеленски каза, че всички украинци вече са заедно, предаде BBC.



"Всички празнуваме Коледа заедно. На една и съща дата, като едно голямо семейство, като една нация, като една обединена държава".

 

В столицата Киев семейната двойка Леся Шестакова, католичка, и Александър Шестаков, който е православен, празнуват заедно Коледа.

 

Двойката, която до момента е празнувала Коледа два пъти със съответните си родители, присъства на неделната сутрешна служба в католическата катедрала на града.

 

"Най-накрая има ден в Украйна, който съпругът ми и аз можем да прекараме заедно в катедралата и да благодарим на Бог, че сме заедно, живи и в добро здраве", каза Леся пред "Ройтерс".



Украинската православна църква, новосъздадена независима църква, която проведе първата си служба през 2019 г., също промени коледната си дата на 25 декември.

 

Тя официално се отдели от Руската православна църква заради анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна.

 

Хората се помолиха и запалиха свещи в цялата страна в неделя.

 

В западния град Лвов, който е малко пострадал от войната, деца в народни носии пееха коледни песни и участваха в празнични шествия по улиците.

Междувременно руски обстрел уби 4 души, докато Украйна се готви да празнува Коледа, пише АП. Руският обстрел в района на Херсон в южната част на Украйна уби включително 87-годишен мъж и 81-годишната му съпруга, които загинаха след удар в жилищната им сграда.



Баражът рани други девет души, включително 15-годишен, предизвика пожари в домове и в частно медицинско заведение и подпали местен газопровод, каза ръководителят на регионалната военна администрация Александър Прокудин.

 

"Няма празници за врага", написа в социалните мрежи ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Ермак, коментирайки нападението в Херсон. "Те не съществуват за нас, докато врагът убива нашите хора и остава на нашата земя".

 

Някои православни украинци вече празнуваха Коледа на 25 декември миналата година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Катедралата в Пещерския манастир, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО в Киев, проведе своето коледно тържество на 7 януари тази година, но службата се проведе на украински език за първи път през 31-те години независимост на Украйна от СССР.

 

За да отбележи Бъдни вечер на 24 декември, Зеленски се обърна към нацията във видео, заснето пред осветената от прожектори катедрала "Света София" в центъра на Киев. Той увери украинците, които се борят срещу пълномащабното нахлуване на Русия в страната, че "стъпка по стъпка, ден след ден тъмнината губи".

 

"Днес това е нашата обща цел, нашата обща мечта. И точно за това е нашата обща молитва днес. За нашата свобода. За нашата победа. За нашата Украйна", каза Зеленски.

 

Херсон не беше единственият регион на Украйна, който беше атакуван в неделя. Руските сили нанесоха 15 удара с дронове през нощта, а 14 от иранските дронове "Шахед" бяха унищожени над Николаевска, Кировоградска, Запорожка, Днепропетровска и Хмелницка област, съобщиха украинските военновъздушни сили.

 

Украйна е била под духовно ръководство на Москва от 17 век, пише "Франс 24". По време на Съветския съюз и неговия атеизъм, коледните традиции като елхи и подаръци бяха изместени към новогодишната нощ, която стана основният празник и все още е, за много семейства.



Украинските коледни традиции включват вечеря на Бъдни вечер с 12 постни ястия, включително сладък зърнен пудинг, наречен "кутя" и хората украсяват домовете си със сложни снопове пшеница, наречени "дидуки".

 

В някои райони децата ходят от къща на къща, пеейки коледни песни, наречени "колядки".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама