НОВИНИ


"Една от най-сложните спасителни мисии, провеждани някога". Български разкази от дълбините на земята

0 6111 25.12.2023
Пещерният спасител Димитър Христов

"Това е една от най-сложните, да не кажа най-сложната, спасителна операция на такава дълбочина. Докато подготвяхме пещерата Марк буквално припадна в ръцете ни. Всички бяхме изключително мотивирани и надъхани, да успеем да го извадим жив и здрав".


Това разказа пещерният спасител Димитър Христов, който участва в сложната операция в пещерата Морджа в Турция. 

 

На 4 септември тази година американският спелеолог Марк Дики получи кръвоизлив в стомаха, докато беше на минус 1040 метра дълбочина в пещерата Морджа. По време на акцията по спасяването му българският екип беше един от трите медицински екипа, които съпровождаха носилката по пътя към повърхността.
 

"Нешънъл Джиографик"  нарече спасяването с българско участие "една от най-сложните спасителни мисии, провеждани някога".




"Ние и хърватите отговаряхме за най-дълбоката част от минус 1000 до минус 700 метра. Много време отне там. Дълбочината сама по себе си не е проблем. Проблемът беше мащабът, това е много голяма пещера, екипи от различни държави. Имахме проблем с организацията“, разказа Димитър Христов в ефира на bTV.

 

Българските пещерняци тренират в различни по вид пещери, за да бъдат готови за всякакви ситуации.

 
"В повечето държави пещерните спасители сме доброволци и всички го правим с идеята да помогнем. Вярвам, че ако нещо такова се случи, нашите съседи и останалите пещерни спасители от Европа биха се включили в акцията. Имаме си вътрешни канали, където си комуникираме. Всеки един момент очакваш, че нещо може да стане“, допълва пещерният спасител. 



"Чувството да си над земята отново е невероятно. В един момент си казах, че няма да оживея“, каза спасеният изследовател Марк Дики, след като бе спасен. Той прекара 10 дни под земята. 


ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама