НОВИНИ


МВР с акция на пътя по празниците. От март камерите на тол системата вече следят и скоростта ни

1 6397 25.12.2023
МВР с акция на пътя по празниците. От март камерите на тол системата вече следят и скоростта ни

МВР - на пътя и по време на коледните празници. От Пътна полиция вече обявиха, че над 900 мобилни екипа и 300 камери ще следят за нарушители на пътя, а фишове ще се изпращат по Viber и по електронната поща.


В рамките на 24 декември са задържани 32-ма шофьори, които са седнали зад волана след употреба на алкохол. 14 от тях са били с над 1,2 промила, а трима са отказали да бъдат тествани.

 

Според данните на МВР 14 души са задържани заради положителен резултат за наркотици на полевия тест.

 

От средата на февруари, най-късно от март, МВР ще започне да използва стотиците камери на АПИ, за да засича скоростта по пътищата и да санкционира нарушителите. Това се разбра от думите на главния секретар на министерството Живко Коцев вчера.Още през ноември регионалният министър Андрей Цеков обяви, че камерите на Националното тол управление вече са сертифицирани и могат да бъдат използвани за контрол на скоростта.

 

"Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) разполага с над 300 рамки, на които са монтирани камери, те функционират вече няколко години. Камерите са достатъчно високотехнологични и имат възможност да засичат както моментна, така и средна скорост. Не бяха сертифицирани за такъв тип измервания, но подадохме документи за сертификация и процесът е завършен. В този смисъл тези камери могат да бъдат използвани и за контрол върху скоростта", каза министър Андрей Цеков тогава и допълни, че от МВР зависи кога камерите ще започнат да се ползват и за контрол.

 

Живко Кочев посочи вчера, че най-честите нарушения на пътя си остават превишената скорост и неправилното изпреварване. МВР обаче било предвидило достатъчно ресурс, за да контролира обстановката както в началото на голямото Коледно пътуване, така и в края на ваканцията.

 

Коцев отчете, че откакто влязоха в сила промените в НК, предвиждащи конфискация на автомобилите на шофьорите, хванати да карат след употреба на алкохол или наркотици, се отчита "прогресивен спад в това негативно явление"."Имаме регистрирани около 3000 случая на злоупотреби от водачи", изнесе статистика той. Отнетите автомобили са около 200, а присъдите - близо 500. "Тази мярка определено работи", каза главният секретар на МВР. 

 

В началото на новата година министерството ще внесе в парламента и предложения за промени в НК, свързани с толерантността към употребата на алкохол преди шофиране. В момента за престъпление се приема шофирането с над 1,2 промила (0,5 промила при повторност). МВР ще предложи границата да падне на 0,5 промила и над това показание да срещу шофьора да се води наказателно производство.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама