НОВИНИ


Папа Франциск: Децата, умиращи във войни, са днешните малки Исусове

3 4598 25.12.2023
Папа Франциск: Децата, умиращи във войни, са днешните малки Исусове

Папа Франциск произнесе празничната си коледна благословия "Към града и към света"  от централната лоджия на базиликата "Св. Петър" в Рим. На едноименния площад присъстваха хиляди граждани от различна националност и туристи.


Коледна благословия на папа Франциск бе насочена преди всичко към страданията по света и по всички континенти предизвикани от различните конфликти.

 

Неговият призив за мир започна от Витлеем, където ситуацията не позволи съответните коледни церемонии и където  е роден Младенеца, което папа Франциск описа така: "Обявяването на това от Витлеем е обявяването на една голяма радост. Но не на една мимолетна радост по света и тази на забавлението, а на една огромна радост, защото ни прави величествени".

 

Във Витлеем, където според Библията се е родил Исус Христос, почти няма поклонници или туристи, предават световните медии

 

Папа Франциск посочи, че трябва да настъпи по-скоро мир в Близкия изток, в Украйна и навсякъде по света. Той посочи още, че хората не трябва да гладуват, да нямат вода, да остават без работа, да страдат за сметка на други, да имигрират по редица причини, че трябва да се престане използването на публични средства за военизиране.

 

В заключение папа Франциск подчерта: "Трябва да се каже "не" на войната и "да" на мира, "не" на войната, "да" на мира“.

 

Децата, умиращи във войни, са "днешните малки Исусове", каза Светият отец в традиционното си послание "Урби ет Орби" ("Към града и към света"), което отправи по случай Рождество Христово от централния балкон на базиликата "Свети Петър", пред която се бяха събрали хиляди хора.

 

87-годишният Франциск, който посрещна Коледа за 11-и път като папа, призова за прекратяване на политическите, социалните и военните конфликти, включително в Украйна, Сирия, Йемен, Ливан, Армения и Азербайджан. Той също така защити правата на мигрантите по света.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама