НОВИНИ


След 19 дни в неизвестност: Русия изпрати Навални на 60 км. северно от Полярния кръг

14 5246 25.12.2023
След 19 дни в неизвестност: Русия изпрати Навални на 60 км. северно от Полярния кръг

Руският политик Алексей Навални, за чието местонахождение не се знаеше нищо в продължение на 19 дни, беше открит в поправителна колония № 3 "Полярен вълк", разположена в селището Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг. Това съобщи прессекретарят на Навални Кира Ярмиш.


"Намерихме Алексей Навални. Той се намира в наказателна колония-3 в селището Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг. Днес той беше видян от своя адвокат. Алексей е добре", написа тя в X (бившия Twitter), съобщи независимото руско издание "Медуза". 

 

От своя страна директорът на Фондацията за борба с корупцията на Навални - Иван Жданов, заяви, че сътрудниците на Навални са изпратили 618 молби, а адвокатите са претърсили "всеки център за предварително задържане, понякога многократно", за да открият Навални. Според Жданов ИК-3 е "една от най-северните и отдалечени колонии изобщо".

 

"Условията там са сурови, като в зоната на вечната замръзналост се прилага специален режим. Там е много трудно да се стигне, а и няма системи за доставка на писма. Адвокатът беше там днес. Той видя Алексей. Адвокатът също не беше допуснат веднага", каза Жданов.

 

Адвокатите, роднините и сътрудниците на Алексей Навални не знаеха къде се намира той в продължение на почти три седмици. Връзката с него беше изгубена на 6 декември. През първите няколко дни адвокатите му не бяха допуснати в колонията под различни предлози, след което съдът заяви, че Навални е "напуснал Владимирска област" 11 декември, без да уточнява къде точно.

 

Наказателна колония № 3 "винаги е функционирала като колония за особено опасни рецидивисти", пише през 2006 г. "Новая газета". 

 

Селището Харп се намира на 60 км северно от Полярния кръг, където е полярна нощ. То е на административно подчинение на град Лабитнанги в Ямало-Ненецкия окръг. Железопътна линия през Воркута го свързва с Москва.

 

В населеното място има две колонии със специален режим. Навални е в колония № 3, където някога са били държани съсобственикът на ЮКОС Платон Лебедев и украинският режисьор и активист Олег Сенцов. В селището има още една колония "Полярна сова" - за осъдените на доживотен затвор.

 

Навални беше задържан през януари 2021 г. след връщането му в Русия от Германия и беше обвинен в екстремистка дейност. В чужбина той се лекуваше след отравяне, за което обвинява управляващите в Москва, а задържането и осъждането си определя като политически мотивирани.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама