НОВИНИ


Глоби в какъв размер платиха народните представители?

0 4918 25.12.2023
Глоби в какъв размер платиха народните представители?
Кадър от спречкване между депутати в Парламента

Близо 135 хиляди лева глоби за депутатите - това е равносметката на 49-ото Народно събрание досега.


За отсъствия от пленарни заседания народните представители са санкционирани с точно 125 649 лева. За неявяване в комисии, подкомисии и работни групи - с 8 хиляди 917 лева, съобщава bTV.

 

Още санкции за народните представители, които не спазват реда. За поведението им в зала, подвикване, обиди и дори физически сблъсъци - те са наказвани със забележки, порицания и отстраняване от заседания. Общо 51 пъти досега.

 

Най-често санкциите са за депутати от "Възраждане", "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ".

 

След петите парламентарни избори в рамките на две години, на 12-и април, 2023 г. започна работа настоящото 49-то Народно събрание (НС). Въпреки създаваното в публичното пространство усещане за нестабилност в работата на правителството, опитите за блокиране на дебатите в пленарна зала и дори физическите сблъсъци от последните дни, парламентът все пак продължава своите заседания, посочи преди дни в своя публикация платформата „Отворен парламент” на Института за развитие на публичната среда. 

 

Какво показва анализът - вижте тук.

 

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е приело 79 закона, 209 решения и три декларации. Най-важните законови промени се отнасяха за отпадането на дерогацията на “Лукойл”, въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор и конституционната реформа.

 

Какво свърши парламентът за година - четете тук

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама