НОВИНИ


Хамас отказа предложението на Египет за спиране на войната

2 5179 25.12.2023
Хамас отказа предложението на Египет за спиране на войната
Яхия Синуар

В първото си публично обръщение след нападението над Израел на 7 октомври, лидерът на Хамас в Ивицата Газа Яхия Синуар заяви, че терористичната групировка е изправена пред "яростна, насилствена и безпрецедентна битка" срещу Израел, но че Хамас няма да приеме "условията на окупатора".


В отговор министърът на отбраната на Израел Йоав Галант излезе с изявление, в което се казва, че Синуар скоро "ще срещне цевта на оръжията ни".

 

По-рано беше съобщено, че израелските власти ще обсъдят днес предложението на Египет за двуседмично прекратяване на огъня с потенциал за постоянно примирие, ако Хамас се съгласи да позволи палестинско преходно експертно правителство да поеме контрола над Газа, да освободи всички израелски заложници в замяна на освобождаването на определен брой палестински затворници.

 

 Хамас и съюзниците им Ислямски джихад обаче са отхвърлили предложението на Египет за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, съобщава "Ройтерс", като се позовава на двама неназовани източници от египетските сили за сигурност.

 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху също отхвърли възможността правителството му да спре боевете с ислямистите от Хамас.

 

Според изявление, цитирано от "Ройтерс", пред депутати от неговата партия "Ликуд", Нетаняху е бил категоричен, че сраженията дори ще се засилят през идните дни.

 

Предложението на Кайро предвиждаше първо двуседмично, а след това - и постоянно примирие, ако Хамас се съгласи палестинско преходно експертно правителство да поеме контрола над Газа, да освободи всички израелски заложници, взети при нахлуването на 7 октомври, в замяна на освобождаването на определен брой палестински затворници от страна на Израел.

 

Египет уверява, че членове на Хамас няма да бъдат преследвани или съдени, но ислямистката групировка е отхвърлила всички отстъпки, освен освобождаването на заложници, които са над 100.

 

Междувременно, осем ракети са били изстреляни от Южен Ливан към военни цели в северната част на Израел. А израелската армия е провела няколко въздушни удара в Ливан през нощта и тази сутрин по обекти, свързани с Хизбула.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама