НОВИНИ


Празнуваме Деня на бащата. Какво се прави през втория ден на Коледа?

1 6068 26.12.2023
Празнуваме Деня на бащата. Какво се прави през втория ден на Коледа?

Денят на бащата се отбелязва на 26 декември. Това е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете - еквивалент на Деня на майката. Отбелязва се от 1997 г. насам.


Прието е на този ден бащите да получават изненади от най-близките.

 

Чества се паметта на Св. Йосиф, на чиито грижи били поверени Божията майка и Богомладенецът Христос. Отбелязва се и паметта на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий - пръв християнски епископ на град Ерусалим. Имен ден имат хората, носещи имената Йосиф, Йоско, Дарина, Давид и техните производни.

 

Католическата традиция гласи празникът на бащата да се чества на деня на св. Йосиф 19 март. В страни като Аржентина, Великобритания, Франция, Турция, Япония и други се празнува през третата неделя от месец юни.

 

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 г. Едва през 1972 г. обаче президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

 

На 26 декември православната църква отбелязва втория ден на Рождество Христово, който се нарича Събор на Пресвета Богородица и е в прослава на Дева Мария като избрана да роди Спасителя на света.

 

По света

 

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати.

 

Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф 19 март - в Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни. В Русия пък празникът се чества на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

 

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 година. Но, едва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

 

Какво се прави през втория ден на Коледа?

 

В народния календар това е време, което да прекараме със семейството. Близки, роднини и съседи се събират край трапезата. Коледарите отделят от събраните дарове за благоденствието на селото - за читалището или църквата например.

 

Именно днес според народните поверия се оглеждаме в хората близо до нас, обръщаме се към семейството и честваме Живота. Традицията е наложила това да се случва на масата. Затова днес е и денят, в който ядем прасето, след като предишния ден то е било подготвено. Преди стотина години това си е било събитие. От гледна точка на прасето - трагично събитие, но за нас е празник, че сме останали живи. И продължаваме напред.

 

Обилната трапеза, времето, прекарано със семейството, уюта на дома - вторият ден на Коледа може да се определи като един от най-положителните за българина. В този ден работата е табу. Или почти.

 

Много често казват на празник нищо не се работи. Но жената става в ранни зори, за да готви. Това не се брои за работа.

 

Днес сме свикнали да казваме най-светлия празник, но ако се замислим това е най-тъмният период от годината. Денят е най-малък, нощта е най-дълга.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама