НОВИНИ


Мирчев: От доста години живея в София и ми е странно, че няма паметник на хан Аспарух

11 4949 26.12.2023
Мирчев: От доста години живея в София и ми е странно, че няма паметник на хан Аспарух
БГНЕС

Хубавото е, че вече няма да има съветски войник в центъра на София, който се извисява над всички останали паметници, с високо вдигнат автомат в ръката да ни напомня кой кой е. Това заяви депутатът от парламентарната група на ПП-ДБ Ивайло Мирчев за демонтажа на Паметника на Съветската армия от центъра на София, пише News.bg.


Той обясни, че не би сложил като успех или неуспех демонтажът на МОЧА, защото така или иначе събитието се чакало от 34 години. Паметникът трябва да отиде в Музея за социалистическото изкуство и там, който иска да го види, да го разгледа и сам да прецени доколко монументът е бил адекватен. Теренът на музея обаче трябвало да се разшири, защото нямало място в него и всички хора, които обичат или искат да видя съветското минало, могат да го видят там и да го разгледат на спокойствие.

 

В ПП-ДБ нямат притеснения от заявките на парламентарната група на "БСП за България", които обявиха, че сезират изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов за демонтажа на МОЧА, защото освен това става въпрос просто за реставрация и преместване на един паметник - нищо друго. БСП и другите опозиционни партии се опитват да обяснят как едва ли не паметникът е бил разрушен или грозно нарязан, но монументът бил демонтиран по начина, по който е монтиран - в основата си той е изцяло компрометиран, подчерта Мирчев.

 

Той уточни, че Столична община трябва да реши какво да има на мястото на Паметника на Съветската армия. "Аз съм родом от Добрич, там има страхотен паметник на хан Аспарух. От доста години живея в София и ми е странно, че в София няма паметник на хан Аспарух, но това трябва да се реши от гражданите и от Столична община. Столична община сама ще намери, по който да има консенсус, това е центърът на София, но надявам се да е по-красиво и да няма съветски войник с шпаги в ръката", каза още Мирчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама