НОВИНИ


Тъжна вест: Напусна ни фоторепортерът с голямо сърце Цветан Томчев

2 5567 26.12.2023
Тъжна вест: Напусна ни фоторепортерът с голямо сърце Цветан Томчев
Цветан Томчев

Внезапно ни напусна колегата и приятелят Цветан Томчев. Този път чудо не стана на Коледа… Случило се е през нощта, докато е спял. Цецо бе неспокоен, любознателен, упорит човек, който неуморно се бореше за опазване на журналистическата и фотографската професия от фалш, лицемерие и продажност.


Беше в първите редици на протестите срещу всички прояви на корупция, антибългарска путинофилия не само като фоторепортер, но и като човек с осъзната гражданска съвест.

Той бе организатор на инициативата за освобождаването на Петър Волгин от БНР заради бруталната пропаганда в полза на Кремъл и диктатора Путин.

Цветан Томчев е роден през 1960 г. в гр. Ловеч. Завършил е фотография в Техникум по фотография „Юлиус Фучик” в гр. София и Българска филология в СУ ”Св. Климент Охридски”. Има 30 годишен стаж като фоторепортер в различни вестници и списания, сред които „Стандарт”, „Нощен Труд” и „Труд”. Автор е на документални филми и книги, сред които “Големите  фоторепортери на България” в две части, обхващащи периода 1912-­‐1989 г., както и каталога “Българска фотожурналистика”.

 

Цветан Томчев има 4 самостоятелни фотоизложби и е носител на следните десетски награди и отличия.

Организатор е на националната изложба за българска фотожурналистика БгПресФото от 2002 г. насам. Председател на фондация „БгПресФото”.

От 2009 г. е хоноруван преподавател в „Арт колеж по екранни изкуства” и НБУ.

 

Почивай в мир, приятелю!

 

Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама