НОВИНИ


Милен Керемедчиев: Оределено трябва да се притесняваме за изборите в Европа

7 5452 26.12.2023
Милен Керемедчиев: Оределено трябва да се притесняваме за изборите в Европа
БГНЕС

Миграционният проблем се оказа един от най-сериозните фактори, който би могъл да наклони везните на изборите в САЩ, но и в голяма част от европейските държави също се оказа сериозен фактор, който може да преобърне изборните резултати и да покаже доста изненади.


Това мнение изказа пред БНР международният анализатор Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в коментар за предстоящата 2024 г., която за повече от 70 държави по света ще бъде изборна.


Във връзка с кандидатирането на Владимир Путин за нов президентски мандат в Русия, анализаторът прогнозира:

"Той би използвал следващите месеци, за да покаже укрепване на позициите на руската армия и няколко успехи на бойното поле, което да му даде възможност, повдигайки патриотичния дух на руския гласоподавате, да бетонира своята кандидатура".

 

Според Милен Керемедчиев "определено трябва да се притесняваме за изборите в Европа":


"Виждаме тенденцията на крайния национализъм, която обхваща все повече страни. Тя премина през Словакия, през Нидерландия, да не говорим за Унгария, където подкрепата за Виктор Орбан продължава да е много висока, "Алтернатива за Германия" е най-голямата партия в източните части на Германия.... Марин Льо Пен със сигурност продължава да има много силни позиции във Франция, в Италия управляват крайно десни. Тази вълна се надига и основното притеснение на гласоподавателите е мигрантската криза, която тази година беше на рекордно високи нива".

Той прогнозира, че европейски правителства, които пренебрегнат темата за нелегалната миграция и справянето с този проблем, "ще получат звучен шамар от гласоподавателите".

 

Анализаторът допусна ЕНП да загуби сериозен процент от своята подкрепа на изборите за Европейски парламент.

 

Огромен е шансът на България за поетапно влизане в Шенген, смята бившият заместник-министър на външните работи:

 

"Колкото по-бързо влезем, по-добре за самите нас, защото вратата за разширяване на Шенген ще остане затворена още дълго, след като влезем ние".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама