НОВИНИ


Залужни: Трябват ни хора, боеприпаси и оръжия, а кой ще призовават – не е моя работа

13 5196 26.12.2023
Залужни: Трябват ни хора, боеприпаси и оръжия, а кой ще призовават – не е моя работа
личен архив

Украинската армия се нуждае от хора, боеприпаси и оръжия, за да продължи да се бие. При това хора, които са способни да изпълняват възложените задачи. Това заяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни в националния ефир, предава РБК-Украйна.


"Главното за мен е хората да влязат в армията и да могат да изпълняват поставените задачи. Кой каква отсрочка ще има или кой каква отсрочка няма, кого ще призове държавата - днес смятам, че това не е от моята компетентност“, отбеляза той.

 

По думите му за целта има централни органи на изпълнителната власт, които определят кого да призоват.

 

"Имам нужда от хора, имам нужда от боеприпаси и оръжия, за да продължа да се бия“, добави Залужни.

 

Както припомня агенцията, по-рано Залужни заяви, че е твърде рано да се оценява инициативата за мобилизация в Украйна, но той смята, че тя не трябва толкова да се засилва, колкото да се върне към предишните си рамки. Той се оплака и от уволнението на районни военни комисари, които били професионалисти и знаели какво да правят.

 

На заключителната пресконференция за годината президентът Володимир Зеленски заяви, че Генералният щаб иска да мобилизира допълнително 450-500 хиляди души. Според него за това трябва да има цялостен план, който да реши и проблемите на тези, които се бият почти две години без прекъсване.

 

Ден преди това кабинетът на министрите внесе в Радата голям законопроект за мобилизацията. Предлага се намаляване на възрастовия праг от 27 на 25 години, съкращаване на списъка с категориите, които не подлежат на мобилизация, изпращане на призовки по имейл и други инициативи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама