НОВИНИ


Бивш шеф на КАТ: Има спад на водачите, които шофират след употреба на алкохол или наркотици

0 4647 27.12.2023
Бивш шеф на КАТ: Има спад на водачите, които шофират след употреба на алкохол или наркотици
Тенчо Тенев, бивш шеф на КАТ Стопкадър: Нова телевизия

Започнаха продажбите на автомобили, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори. След като автомобилите са отнети с решение на съда, те се превръщат в държавна собственост.


Държавата като собственик има пълните права да се разпорежда с вещта и съответно да реши да продаде ли съответната кола или да я запази, за да послужи на някой от органите й. Така, оказва се, по-хубавите, нови и здрави автомобили може никога да не се обяват на търг, а за публична продан да бъдат обявени само старите и скъпите за поддръжка.

 

Темата коментираха в ефира на Нова телевизия бившият директор на КАТ Тенчо Тенев и адвокатът Силвия Петкова.

 

„Има спад на водачите, които шофират след употреба на алкохол или наркотици и то благодарение на и на вашия ефир, тъй като в течение на годината от момента, в който влезе в сила законът за конфискация на автомобилите, с вас и заедно с нашите експерти говорихме, прокламирахме и това даде доста положителен резултат", посочи Тенев.

 

По думите му малко, но забележимо са намалели тежките пътно-транспортни произшествия, както и употребата на алкохол и наркотични вещества във високите стойности. Намаляването на пияните и дрогирани шофьори на пътя обаче не е единственото, което влияе за намаляване на инцидентите.

 

„От 6400 тежки ПТП-та, 6000 са от водачи, които за първи път се сблъскват с пътната обстановка и правят първото си нарушение. Там са неправилните маневри и превишената скорост. Това означава, че имаме пропукване в системата, която подготвя водачите”, отбеляза още бившият шеф на КАТ. Той изтъкна, че на магистралите има най-малко произшествия със загинали хора. По-мрачна е статистиката за първокласните и второкласните пътища извън населените места, допълни специалистът.

 

„При каране на чужда кола това, което на практика се случва е, че когато бъде хванат един шофьор в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества – автомобилът се иззема като веществено доказателство, оценява се, след което се връща на правоимащия. Вече, с постановяването на присъдата, съдът присъжда равностойността на този автомобил”, обясни на свой ред Силвия Петкова.

 

„Един автомобил струва 2500 лева, да кажем, и 2500 лева трябва да плати пияния или дрогиран водач, който е шофирал. Реалният собственик си получава автомобила след оценката”, коментира тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама