НОВИНИ


"Файненшъл Таймс": ЕС подготвя резервен план за финансиране на Украйна на стойност 20 млрд. евро

4 5736 27.12.2023
БГНЕС

Европейският съюз подготвя резервен план за финансиране на Украйна на стойност 20 милиарда евро, съобщи "Файненшъл Таймс". Целта е да се заобиколи Унгария, която се противопоставя на изпращането на още средства за Киев.


По-рано този месец евролидерите не успяха да постигнат консенсус за отпускането на 50 милиарда евро на украинската страна за срок от 4 години.

 

Официални представители коментираха, че новата схема на практика означава, че страните участнички ще предостават гаранции за европейския бюджет, което ще позволи на Еврокомисията да заеме средствата на капиталовите пазари през следващата година. Процедурата е аналогична на тази през 2020 година, когато по време на пандемията комисията предостави около 100 милиарда евтино финансиране на държавите членки по краткосрочни схеми за подкрепа на работната ръка.

 

Сега няма да се изискват гаранции от всяка страна и основните участници ще бъдат държавите с най-висок кредитен рейтинг. Това ще позволи да бъде заобиколено унгарското вето, тъй като няма да бъде необходимо предложението да бъде прието с единодушие. Гаранциите при някои страни, като Германия и Нидерландия, обаче трябва да минат през одобрение от националните парламенти и официалните представители очакват процесът да бъде завършен, така че помощта за Украйна да бъде изпратена до март, посочва "Файненшъл таймс".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама