НОВИНИ


Политолог: Има базова политическа логика в съществуването на това управление

6 4539 27.12.2023
Политолог: Има базова политическа логика в съществуването на това управление
Политологът Владимир Шопов БГНЕС

"Преформатирането на геополитическата среда през последните 2 години в значителна степен направи подобна коалиция неизбежна. Не става въпрос за временно пренареждане или еднократен конфликт, който засяга традиционното позициониране в света. Става въпрос за дългосрочна трансформация, която поставя друг тип задача пред България."


Това мнение изрази пред БНР политологът Владимир Шопов.

 

България се е превърнала в уязвима полупериферия, смята експертът. Според него войната в Украйна в българския контекст е довела до генерирането на ясно очертана антизападна коалиция, която системно проблематизира ориентацията на страната.

 

"Не сработи алтернативният модел на сформиране на правителство – конструирането около логиката антиГЕРБ. Прекалено сложно, прекалено шарено, не успя да издържи на напреженията, които новата ситуация постави. Сегашният вариант е възможната коалиция", подчета специалистът.

 

Шопов отбеляза, че е имало "очакване у нашите западни партньори за България, която се държи по по-различен начин", но "как са били комуникирани тези очаквания, може да спекулираме. Записът от събрание на ПП, който бе изнесен от Радостин Василев и в който се говори за "посолството", според политолога е "единият от възможните начини, по които в разговорен режим хората коментират в горещ момент на политическо обсъждане".

 

И ДПС, и ГЕРБ са принудени да търсят нови идентичности и начини да преконструират своите легитимност и поведение, а ситуацията не им предоставя особени алтернативи, допълни политологът.

 

Шопов не открива дипломатически проблем около комуникацията на България по темата "Шенген".

 

"Шенген не е просто технология. Това е един от най-ключовите елементи на системата за сигурност на ЕС", категоричен бе специалистът.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама