НОВИНИ


Проф. Тагарев: Обсъжда се присъединяването на България към коалицията в Червено море

14 4673 27.12.2023
Проф. Тагарев: Обсъжда се присъединяването на България към коалицията в Червено море
Военният министър проф. Тодор Тагарев БГНЕС

Обсъжда се евентуално присъединяване на страната ни към мащабната операция срещу тероризма и пиратството в Червено море с участието на САЩ, Япония, Австралия, както и много европейски страни. Това обяви пред журналисти в Карлово военният министър проф. Тодор Тагарев.


"Това, което се дискутира, е евентуално да се присъединим по някакъв скромен начин. България е от най-пострадалите страни, капитанът е още на кораба. Другият кораб - "Руен", който плава под малтийски флаг, е в Сомалия. Предполагаме, че е отвлечен от ислямски фундаменталисти. По някакъв начин са свързани тези пирати. Така че - въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим по някакъв начин да допринесем към тази операция. Може да изпратим щабни офицери, ще видим какво друго, обменяме информация и към момента. Държим връзка постоянно - да видим какво е състоянието на нашите сънародници, дали могат да бъдат освободени. Знаете, че помощник-капитанът беше пуснат, един от моряците на "Руен" беше пуснат, така че имаме някакви резултати до момента", посочи проф. Тагарев.

 

Преди дни министърът на отбраната обяви, че България обмисля участие в нови операции зад граница заради международната обстановка. Тогава Тагарев не уточни за какво става дума. Дни по-рано САЩ обявиха началото на международна операция за защита на корабоплаването в Червено море.

 

По-рано премиерът акад. Денков коментира, че България не може да участва с кораби в операциите в Червено море, но може да изпрати щабни офицери.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама