НОВИНИ


Почина Жак Делор - бащата на еврото, Шенген и програмата "Еразъм"

4 4497 28.12.2023
Почина Жак Делор - бащата на еврото, Шенген и програмата

На 98-годишна възраст почина френският политик Жак Делор. Той е една от водещите фигури за изграждането на единна Европа, бивш председател на Европейската комисия и смятан за “баща на еврото”. 


Делор помогна за създаването на единния пазар, позволяващ свободното движение на хора, стоки и услуги в целия блок - принцип, който стъпва в основата на ЕС. Делор полага основите за въвеждането на единната валута на блока. Бившият британски премиер Борис Джонсън го определя като "архитект на модерния Европейски съюз".


Делор е най-дълго управлявалият председател на Европейската комисия - управлявал е три мандата от 1985 до 1994 г. Престоят му на върха ще бъде запомнен, освен с въвеждането на единната валута на ЕС и създаването на единния пазар, така и със създаването на Шенгенското споразумение и програмата Еразъм за студентски обмен, отбелязват от BBC.


Визията му за "тясно сътрудничество" обаче не се споделя универсално. Делор многократно се е сблъсквал с бившия министър-председател на Обединеното кралство Маргарет Тачър, която остро се противопостави на идеите му. Тачър описа доклада на Делор от 1989 г., призоваващ за икономически и паричен съюз, като неприемлив, защото "би изтръгнал много икономически политики от ръцете на британския парламент". 
Делор е социалист и синдикалист, който започва кариерата си в централната банка на Франция. Работи като преподавател по икономика и като висш служител в идеологически различни френски правителства.


Пред лицето на нарастващата инфлацията, той настояваше за това, което някои социалисти наричаха "строги икономии с човешко лице“, спирайки разходите и въвеждайки нови данъци, пишат от в. "Вашингтон Поуст".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама