НОВИНИ


САЩ вади запасите на Пентагона, за да помогне на Украйна

9 10542 28.12.2023
САЩ вади запасите на Пентагона, за да помогне на Украйна

Съединените американски щати изпращат финансов пакет от 250 милиона долара в помощ на Украйна. Това ще е последният подобен транш, поне засега, който стана факт на фона на ожесточени дебати между републиканци и демократи и блокаж. 


Въпреки че военните усилия в Украйна имат широка подкрепа в Конгреса на САЩ, споразумението за допълнителни оръжия беше спряно от републиканците. Причината - обвързването на средствата за Украйна с тези за гарантиране сигурността по границата между САЩ и Мексико. 

 

Последният пакет включва противовъздушна отбрана, боеприпаси за артилерия и малки оръжия и противотанкови оръжия. Оръжията ще бъдат изтеглени от съществуващите запаси на Пентагона, което не налага одобрението на Конгреса.

 

Украйна е изправена пред бюджетен дефицит от 43 милиарда долара и официални лица казват, че може да се наложи да се забавят заплатите и пенсиите на държавните служители, ако скоро към Киев не поеме допълнителна помощ от Запада. 

 

САЩ не са единственият проблем за Киев. По-рано този месец пакет от помощ от ЕС за Украйна на стойност 50 милиарда евро беше блокиран от Унгария. Европа също се стреми да заобиколи Будапеща. Възможно е да се преговаря около по-малък пакет, който няма да се нужда от одобрението на Унгария, и може да бъде приет в началото на февруари, пишат от BBC.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама